12 d’octubre: segur que no hi ha res a celebrar?

Un any més, arriba el 12 d’octubre i els espanyols celebren el seu “Día de la Hispanidad”, un refregit del que fou conegut, fins no fa gaire, com a “Día de la Raza”. No deixa de ser curiós que una diada que es pretén “nacional” d’un estat que es pretén modern estigui protagonitzada pels elements més reaccionaris de la seva ciutadania (que no són tan minoritaris com caldria esperar) i per una campanya del ministeri de Defensa, amb la super-progre ministra Chacon al capdavant, en la que es pretén “humanitzar” l’exèrcit, mostrant els seus membres com si fossin boy-scouts que van a fer excursions pel món, a practicar esports de risc i a cantar cançons de pau i amor al voltant d’una foguera (genial la campanya de l’Espai Jove, amb el seu cartell paròdia i el respectiu manifest).

I, com és de rebut, les organitzacions d’esquerres, independentistes i pacifistes responen que qui identifica la seva identitat amb una etapa colonial té molt poc de demòcrata i criden a boicotejar els actes ultres que les diverses organitzacions feixistes organitzen per commemorar aquest dia. I l’administració permet aquestes concentracions, la polícia defensa els i les reaccionàries i, com cada any, ja la tenim liada.

Enguany, però, la part positiva és que com a mínim si fem festa és perquè és diumenge i no he de veure incrèdul com em toca no treballar un dia com avui, mentre el dia de Sant Jordi em passo l’estona a la universitat i a la feina, sense poder gaudir d’una de les diades més nostrades i maques de les que es pot gaudir.

Però també és cert que tot es pot veure des de l’òptica que hom vulgui i totes i tots podem celebrar el que vulguem, en cada moment. I, si bé uns veuen en el 12 d’octubre una efemèride que recorda que la sang espanyola va arribar a terres americanes, les quals van poder ser corregides i portades pels camins del progrés i la bondat (noti’s la ironia), no tothom tenim perquè fer el mateix, perquè hi ha hagut molts 12 d’octubre, al llarg de la història. Així, podem recordar-ne d’altres, potser no tan gloriosos per l’Estat espanyol i la seva “raça”:

 • 12 d’octubre de 1640: una junta de nobles portuguesos, reunida a Lisboa, acorda aixecar-se contra el rei espanyol, el següent 1 de desembre, per tal de proclamar la independència del país i coronar Joao IV com a rei de Portugal. Aquell fou un any mogut, ja que els conflictes espanyols no acabaren amb la independència dels i les portugueses, sinó que des de Madrid també estaven en guerra amb França, la qual, després dels abusos dels terços castellans a Catalunya i del conflicte històric entre la Generalitat i els reis espanyols, feu aflorar el conflicte català i tingué lloc el Corpus de Sang i la primera de les quatre proclamacions de la República catalana que s’han realitzat a la història del nostre país.

  • …i tanmateix: posteriorment, les pressiones franceses feren cedir els polítics catalans, els quals s’aliaren políticament i militar amb França, el que no va servir per evitar la reconquesta castellana, en perdre’s la Guerra dels Segadors. I Portugal, evidentment, va abandonar els catalans i les catalanes a la seva sort, un cop havia resolt el seu conflicte particular.

 • 12 d’octubre de 1968: Guinea Equatorial, la única colònia continental de la que l’Estat espanyol ha disposat a l’Àfrica (si no comptem Ceuta i Melilla), va aconseguir la independència, després de dècades d’abusos per part de les autoritats espanyoles i de lluites secessionistes per part de la població autòctona. Aquell dia, el govern espanyol firmà la independència i el nou estat es constituí en república, presidida per un membre del Partit Socialista Guineà amb un nom que, si el catalanitzem, als i les catalanes ens pot recordar algú, en Francisco Macías.

  • …i tanmateix: aquest Macías es va aliar amb Franco i va representar ser un d’aquells estranys i poc freqüents casos de socialistes que han usat aquest adjectiu per tal de justificar una dictadura que ben poc ha beneficiat la població del país i que l’ha sumit en la pobresa i la guerra permanent (oi que no coneixeu cap altre cas semblant?), fins que el seu nebot va protagonitzar un cop d’estat militar i va fer-se amb el poder, sense canviar gaire les condicions polítiques i socials del país.

Doncs això, que tot es pot mirar des de l’òptica que es vulgui, però fins que la versió oficial sigui la de la “raça” espanyola i el colonialisme, caldrà mobilitzar-se en contra d’aquest despropòsit. Endavant, doncs, amb les mobilitzacions de l’Esquerra Independentista del Barcelonès, de les JERC, dels i les antifeixistes de Tarragona i de totes i tots els que lluiten contra la ultradreta cada 12 d’octubre!

~ per barrageneral a Octubre 11, 2008.

5 Respostes to “12 d’octubre: segur que no hi ha res a celebrar?”

 1. Un grup de 20 persones de moment, s’està encadenant a la Plaça Sant Jordi a Montjuïc per evitar l’acte feixista de demà en motiu del 12 d’octubre que tindrà lloc a la mateixa plaça.

  Podeu seguir en directe el què està passant a http://barcelones.esquerra-independentista.org

  catalansreaccionem.wordpress.com

 2. Avia tela amb el cartellet no? Smebla talment que l’hagin fet per calentar les braguetes a quatre skins deixelebrats! Que si, ja ve a ser aixó, però ho podrien fer una mica més dissimuladament, no?

 3. Haurem d’esperar un 12 d’octubre català per poder tenir alguna cosa a celebrar, seria curiós que la data fos el 12 d’octubre de 2014.
  I per altra banda, que vols que et digui, a mi em sembla bé que vagin fent el ridícul amb desfilades militars que són més pròpies de repúblique bananeres que d’un país d’Europa.

 4. M’agrada molt el teu bloc.

  Sàpigues que t’enllaço!

  Una abraçada

 5. No entenc que hagi res a protestar el 12 d’octubre…No hi ha llibertat d’expressió? Per què doncs tenim el dret de tancar la boca als que tenen una altra ideologia?

  Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: