Ja portem 30 anys d’una Constitució que ens prohibeix un marc propi de relacions laborals i desenvolupar-nos com a país

constitucio(comunicat de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC)

Aquest dissabte, 6 de desembre, es commemoraran els 30 anys d’una Constitució que va redactar-se amb un rerefons d’amenaces franquistes i que és incapaç de presentar unes mínimes garanties democràtiques. Aquest és un text que ens amaga com a país i ens subordina totalment a la voluntat de Madrid, que prohibeix el dret a l’autodeterminació, la convocatòria de referèndums per part de les comunitats autònomes i la federació d’aquestes, que relega a una posició secundària les llengües “regionals” enfront del castellà i que assegura la Monarquia com a forma de govern. Les seves limitacions es poden veure actualment, en ser incapaç de permetre un Estatut curt, retallat i ja de per si insuficient per a les expectatives del poble català, tot i que històricament ja ha servit reiterativament per llimar les reivindicacions nacionals i emparar una política basada en la repressió, la dictadura del mercat i una democràcia només formal.

De la mateixa manera, per a les classes treballadores catalanes, aquesta Constitució presenta encara diversos motius més pels quals cal oposar-nos-hi, el més destacat dels quals la impossibilitat d’impulsar un marc laboral i social propi, per tal d’adaptar l’economia i les condicions de treball a les característiques, necessitats i voluntat pròpies dels Països Catalans, sovint divergents a les impulsades des del govern central. D’aquesta manera, pel fet de presentar una estructura productiva genuïna, un nivell de preus més elevat i unes exigències socials diferenciades, ens cal eines adaptades a les nostres realitats, per tal de garantir la igualtat, el benestar i la justícia social que les classes treballadores catalanes es mereixen. Tanmateix, aquests són frenats per salaris mínims, acords confederals d’augments salarials, polítiques d’infraestructures, polítiques de jornada laboral, gestions de transports estratègics, acceptació de directives europees, una fiscalitat regressiva, una caixa única de la Seguretat Social, un servei d’Inspecció de Treball, polítiques salarials, plans d’igualtat, lleis d’estrangeria, un sistema de representació sindical i tants altres aspectes del món econòmic, social i laboral planificats i legislats des de Madrid, ignorant les especificitats i necessitats pròpies dels Països Catalans i que només fan que perjudicar les classes treballadores del país. L’espoli fiscal exagerat que patim, igualment, agreuja molt més aquesta situació.

Per aquest motiu, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, afirmem, en el trentè aniversari de la Constitució espanyola, que l’abolició d’aquesta és una condició bàsica per tal de poder impulsar un Marc Català de Relacions Laborals i Protecció Social i avançar així cap a la justícia social i el progrés econòmic que les classes treballadores catalanes i el país mereixen.

Alguns dels apartats que impedeixen avançar en aquesta línia són els següents punts de l’article 149 del text constitucional:

“1. El Estado tiene competencia exclusiva sobre las siguientes materias: (…)
7. Legislación laboral; sin perjuicio de su ejecución por los órganos de las Comunidades Autónomas. (…)
13. Bases y coordinación de la planificación general de la actividad económica.
14. Hacienda general y Deuda del Estado.
15. Fomento y coordinación general de la investigación científica y técnica. (…)
17. Legislación Básica y régimen económico de la Seguridad Social, sin perjuicio de la ejecución de sus servicios por las Comunidades Autónomas.”

~ per barrageneral a Desembre 6, 2008.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: