Chávez: paradigme del socialisme democràtic llatinoamericà

(article que m’han publicat a Esquerra Nacional, la revista d’Esquerra)

El cas d’Hugo Chávez és força curiós, perquè protagonitza un dels primers casos de socialisme democràtic que ha beneficiat el conjunt de la població sense necessitat de retallar drets civils i que, a més, ha creat escola arreu del continent. Així, malgrat que el coneixem per les seves actituds populistes i directes, això no ens pot fer oblidar que els i les observadores occidentals no han pogut trobar cap mancança democràtica en tots els processos que Chávez ha guanyat, que ha acostat la democràcia al poble amb l’impuls del vot electrònic o la cessió de poder i finançament a les assembles de barri i que, en 10 anys, ha reduït la taxa de pobresa del 85% al 33,9%, ha multiplicat per 3,5 el PIB estatal, ha reduït a la meitat un atur que trobà al 16% i ha augmentat el salari mínim de 183 a 372 dòlars, entre d’altres.

chavez

I, tanmateix, la manipulació i la vara de doble mesura de la premsa internacional no deixen d’atacar-lo. Així, se l’acusa de dictador si pretén permetre la reelecció democràtica indefinida (quan aquí ni tan sols podem escollir el càrrec de cap d’Estat i critiquem que titllin Pujol de “cacic” per governar Catalunya durant 23 anys), si no renova una llicència a una televisió que donà suport a un cop d’Estat (una mesura tan democràtica com quan, per menys, el CAC no li renova algunes llicències a la COPE) o si manté amistats amb els líders de Cuba i l’Iran (quan des d’Occident es tracta sense problemes amb els dirigents d’Aràbia Saudita, Marroc, Egipte o Líbia).

No deixa de ser curiós que el pensament únic titlli de dictador precisament aquell qui s’oposa a la dictadura del mercat i el lliure comerç. Però ja va dir Obama, que en això s’assembla molt a Bush, que donaria suport a les temptatives de canvi de govern a Veneçuela i, per aquest motiu, cal preparar l’opinió pública per aquest moment. No fos cas que es fes el ridícul com quan els EUA ja van donar suport al cop d’Estat fallit de l’oposició antichavista, el 2002…

~ per barrageneral a Desembre 14, 2008.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: