2008: any d’atur juvenil i benefici bancari

(Article per al número 7 de l’Enclusa Digital, el butlletí electrònic de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC)

Després que la xifra hagi anat pujant mes a mes, al final l’atur juvenil als Països Catalans ha augmentat un 70,89%, durant l’any passat, 10 punts per sobre de la mitjana catalana de totes les edats i de la mitjana juvenil a l’Estat espanyol, ambdues xifres entre el 60% i el 61%. Així, ser jove surt car i ser català, també, motiu pel qual el jovent català podem estar “d’enhorabona”, perquè reunim totes dues característiques. Igualment, quan aconseguim trobar feina, la temporalitat afecta més d’un 80% dels i les menors de 20 anys i gairebé un 58% de les persones compreses en un tram d’edat d’entre 20 i 25 anys, de la mateixa manera que el salari que percebem oscil·la de mitjana entre el 60% i el 70% del salari mig.

transf-jovent-banca

Tanmateix, si fóssim més altruistes, ens hauríem de queixar menys i alegrar més que no tothom pateix la nostra mateixa precarietat. D’això se n’ha encarregat el govern central, el qual, mentre la xifra de treballadors i treballadores desocupades creixia imparablement, ha impulsat un pla de rescat de la banca que ha consistit en injectar 50.000 milions d’euros en el sistema financer i emetre avals per valor de 100.000 milions d’euros més. Poc ha importat que la situació del sector bancari fos diferent que a la resta d’Europa, ja que es preveu que els seus milionaris beneficis no variïn massa dels de l’any 2007; i tampoc ha importat excessivament que aquestes ajudes arribessin amb l’exigència de no fer públic el nom de les entitats beneficiades i sense cap garantia que després se’n poguessin beneficiar famílies i petites empreses, perquè ja s’ha demostrat que, més que de mitjanceres entre l’estat i els col·lectius amb necessitats de finançament, les entitats financeres han actuat com a tap.

Igualment, ara ningú se’n recorda de l’augment dels beneficis de les empreses espanyoles, entre el 1999 i el 2007, del 238,7% (la xifra més alta d’Europa), ni tampoc que el poder adquisitiu de les classes treballadores es redueix constantment des del 1995 (un fet també únic a Europa), perquè ara se’ns exigeix que, pel bé de l’economia, encara ens hem d’apretar més el cinturó. Segur que som nosaltres qui hem provocat la situació actual? Segur que som nosaltres qui hem de pagar la crisi?

I, més enllà de les ajudes indiscriminades als bancs, el govern central aprofundeix en la seva política neoliberal en preparar-se per aplicar la directiva de Bolkenstein i liberalitzar més el sector serveis, en negar escarransits drets socials que va impulsar propagandísticament (llei de Dependència, ajudes pel lloguer…), en aplicar ridícules pujades del salari mínim i de les pensions o en preparar una nova Llei d’Estrangeria que encara retalli més els drets de les persones immigrades. I, mentrestant, els governs autonòmics, en el seu paper subaltern en matèria econòmica que els hi marca la Constitució, tampoc s’escapen del discurs de la patronal, com quan la Generalitat accepta expedients de regulació injustificables (com el de la SEAT, que afecta 5.300 persones), anuncia la privatització de l’Aeroport del Prat o avança en l’aplicació del Pla Bolonya i l’elitització de la universitat.

Si alguna cosa ens deixarà bona aquest 2008, doncs, seran una colla d’arguments més per justificar la necessitat d’una lluita constant contra el capitalisme i per l’alliberament nacional, però caldrà que aquests es converteixin en accions concretes i un canvi radical proper, començant per aconseguir que aquesta crisi la paguin els i les que l’han provocat, la banca i les grans fortunes!

~ per barrageneral a febrer 6, 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: