Crònica sentida i en calent del meu primer cop de porra

Davant de Jaume I, els mossos baixen de la furgoneta…

Després del que havia passat aquell matí, després dels excessos i la brutalitat que tothom havia pogut veure i denunciar, a nombrospoli_eees1os llocs web, no em creia que poguessin tornar a reprimir violentament una manifestació pacífica (ni que fos per imatge!).

…i ens arraconen a la vorera, provocant els primers cops entre nosaltres, per trobar lloc…

Em vénen al cap les paraules de fa unes setmanes del conseller Huguet: “L’alternativa a Bolonya és el franquisme”. El mateix conseller havia justificat l’atac dels Mossos a la UB d’ahir al matí. Sense referèndum ni diàleg amb els i les estudiants, però també amb porres i policia a dins les Universitats, sembla que sigui precisament el Pla Bolonya el que s’apliqui per mitjans franquistes. Més que el Lenin del Bages, l’Huguet sembla més aviat el Stalin del Bages.

…ens exigeixen que marxem de Via Laietana i la gent comença a aglutinar-se a les entrades dels petits carrerons que hi desemboquen…

Ilús de mi, fins fa no tant, jo era dels i les que pensava que això dels maltractaments, la repressió i les tortures eren casos més puntuals i exagerats per alguns/es interessats/des. Creia en la llibertat d’expressió i manifestació i creia que la policia era necessària per la seguretat de la societat. Malgrat les nombroses experiències personals que m’havien explicat, el silenci de mitjans i la justificació que en fan bona part dels i les periodistes i opinadors/es (com està passant ara mateix amb els atacs d’ahir) m’impedia creure cegament en un estat de setge dels moviments socials. La manipulació informativa fa bé la seva feina.

…per si no ho vèiem clar, es posen un o dos Mossos a cada entrada dels carrerons i comencen a picar amb les porres a joves indefensos/es…

Les provocacions, els llums, les sirenes i tot l’atrezzo està pensat per fer penetrar la por a les nostres ments. Els cops de porra són dolorosos, però el que és més doloros és la imatge del Mosso de 2 metres, vestit tot de negre, armat i protegit fins les dents, avançant lentament i decidida. Talment com expliquen a Batman Begins, la tàctica és la mateixa: cal fer crèixer el pànic en el cos de l’objectiu, cal convertir en poli_eees2realitat el malson. I per això busquen confondre’t, busquen dividir-te i deixar-te sol, et persegueixen pels carrerons des de la furgoneta i a una velocitat exagerada i converteixen el centre de Barcelona en una ratonera. Et volen fer treure les ganes de tornar-te a manifestar.

…m’entra el pànic i intento entrar a un carreró, mentre a la dreta atonyinen a un al terra i a l’esquerra em veu un Mosso…

I, malgrat la importància del factor psicològic, els cops fan mal. Quan acaba tot, els relats són esfereïdors i els records et colpeixen tota la nit. Veus gent estirada al terra i rebent, mentre tu només intentes fugir i salvar-te, i després et penedeixes d’haver deixat sol/a un/a company/a, però la por no et deixava raonar i, de fet, poc haguessis pogut fer per ell/a. Però el pitjor són les experiències dels teus amics i les teves amigues, que són nombroses: la noia a qui li han picat al pit esquerra, aquella altra a qui li han trencat la mà i potser li hauran d’operar, aquell altre amb un trau al pòmul, aquella altra amb el trau al cap, aquell altre amb contusió cervical… I la llista és llarguíssima.

…mentre em mira, aixeca ben amunt la porra i la por m’envaeix el cos…

La reflexió posterior és que sembla poc creïble que el conseller Saura vulgui dues càrregues brutals com les que van tenir lloc ahir. No perquè ens estimi i es cregui els moviments socials (és un hipòcrita de debò), sinó perquè a nivell d’imatge li pot ser terriblement negatiu, sobretot perquè, fins fa quatre dies, força part dels i les que estaven ahir a la manifestació havia confiat alguna vegada en ICV a les eleccions. Llavors, és la policia que, davant la incomoditat de tenir-lo com a conseller d’Interior, intenta desgastar-lo per fer-lo dimitir? No sé si és això, però, en tot cas i en la mesura que no ho condemna ni hi pren mesures, en Saura és el màxim responsable de la brutalitat policial que va tenir lloc ahir.

…no puc avançar, perquè s’ha fet un tap al carreró on em dirigia, i la porra m’impacta a la natja dreta…

poli_eees3L’endemà veuré imatges on Mossos agredeixen brutalment un periodista degudament identificat. En total, però, en són quatre els afectats per la càrrega. Em sap greu que tant el responsable de la policia com bona part dela mitjans de masses les úniques agressions que condemnin siguin les rebudes pels periodistes, però això no treu que un atac com aquest no suposi un atac directe a la llibertat d’expressió. Si els cops de porra als i les manifestants anaven dirigits a impedir que aquesta gent tornés a mobilitzar-se, els cops als i les periodistes pretenien limitar el dret a la llibertat d’informar i suposen una forma de censura. Totes i tots som ciutadans/es pacífics/ques i no ens mereixem agressions gratuïtes i tant la negació de la llibertat de manifestació com la negació de les llibertats informatives denoten unes mancances democràtiques enormes.

…el cop no és tan dolorós com podia esperar (es deu haver contingut?, m’haurà tocat l’esmirriat del cos?) i el tap comença a desfer-se i puc escapar, tot i que llavors no sabia que estava entrant en una ratonera.

~ per barrageneral a Març 19, 2009.

2 Respostes to “Crònica sentida i en calent del meu primer cop de porra”

  1. Per mi el cop ahir va ser molt dolorós. Avui fa mal pensar en tot allò, sento ràbia de veure com ens van tractar, com alguns mitjans de comunicació tot i afirmar que l’actuació dels mossos va ser desmesurada segueixen criminalitzant els manifestants…
    Tenim molta feina a fer!!!

  2. El meu primer cop d eporra va ser als 17 anys en una amni antifa! Benvingut a la realitat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: