Doctor House, l’economia no falla a causa del mercat laboral, sinó al revés!

No hi ha res pitjor per curar una malaltia que no dignosticar correctament la seva causa (a banda d’equivocar-te pensant que en realitat el que has de fer és una autòpsia). Aquelles i aquells que hem vist House alguna vegada sabem perfectament quantes vegades els i les pacients han estat a punt de morir a causa d’una diagnosi errònia de lupus, una malaltia que només hauria aparegut una vegada als EUA, durant els anteriors 50 anys, però que, en les 5 temporades del famós metge, aquest sembla diagnosticar-la a cada pacient que se li presenta. Igualment, massa vegades es presenten dificultats per dirimir què és la causa de la malaltia i quins en són els símptomes, dos aspectes que es confonen amb elevada freqüència i entre els quals costa trobar-hi una divisió clara.

Amb el debat entorn els canvis que cal introduir i les mesures que cal impulsar per fer front a la crisi passa una cosa similar i la patronal fa mesos que està intentant vendre gat per llebre i sembla ser que no li va del tot malament. De fet, és profundament nefast i perniciós que sigui precisament la part empresarial qui dugui la iniciativa ideològica, ja que llavors ocorren coses com que és capaç de fer-nos creure que la crisi és causada per un excés de rigidesa i despeses laborals, quan de fet és la precarietat permanent de la classe treballadora un dels motius que l’han provocat. D’aquesta manera, el debat entorn les mesures a prendre ha girat entorn la flexibilització de les relacions laborals, la congelació salarial o la reducció de les cotitzacions socials (el salari indirecte), quan cap d’aquests aspectes podria resoldre l’actual situació (ni una vegada cada 50 anys, com en el cas del lupus als EUA).

Per dir-ho de forma simple, l’economia no falla a causa del mercat laboral, sinó que són precisament les condicions laborals les que són permanentment precaritzades (i més en temps de crisi) a causa d’una economia especulativa, capitalista i neoliberal.

D’aquesta manera, no només hem de fer front a totes aquestes mesures de reforma de les relacions laborals que l’espavilada patronal vol impulsar, aprofitant la crisi (i tenint en compte que ja ha obtingut molts guanys de sotamà), les quals no servirien per superar-la, sinó que, a més, si volem optar a una plena ocupació de qualitat, cal que plantegem alternatives reals a l’actual model productiu i socioeconòmic.

Aquesta hauria de ser una tasca dels grans sindicats, els quals es troben prou ensinistrats com per aixecar massa la veu (tot just dimarts passat, el Govern català els va regalar vora un milió d’euros a cadascun, CCOO i UGT, dues de les subvencions més elevades atorgades mai a dit per la Generalitat de Catalunya), motiu pel qual s’explica la poca predominància de les alternatives d’esquerres, quan aquestes tindrien més raó de ser i d’imposar-se, i les enormes possibilitats que s’acabi tancant un acord de reforma laboral contrari als nostres interessos com a classe (un més). La Intersindical-CSC, per la seva banda, ha fet els deures (vegeu aquí les seves propostes), però caldrà molta feina, consciència i acció sindical i social per aconseguir que s’apliquin les seves receptes, en breu o a llarg termini.

La part positiva és que la gran majoria de vegades, malgrat alguns diagnòstics incorrectes previs, House troba la causa real de la malaltia i el pacient aconsegueix sobreviure.

house_lupus

~ per barrageneral a Juliol 23, 2009.

Una resposta to “Doctor House, l’economia no falla a causa del mercat laboral, sinó al revés!”

  1. La classe treballadora, a cada bugada hi perd un llençol, en aquesta ocasió res ens fa pensar que hagi d’ésser diferent.
    Quan hi ha feina ens sentim tips i no ens queixem perquè ja se n’ocupen que adquirim deutes i haguem de mantenir el lloc de treball per precari que sigui.
    Crec que tots i totes hem de reflexionar i procurar ser “lliures” per a poder ésser crítics i dir i actuar en pro dels nostres interessos laborals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: