10 anys de treball, compromís i lluita contra la crisi de la precarietat juvenil

(publicat al número 91 del Debat Juvenil, la revista del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya)

Enguany és un any especial, en el bon i en el mal sentit de la paraula, per l’Espai Jove de la Intersindical-CSC. Per una banda, estem de celebració, i és que aquest 2009 complim 10 anys, des de la nostra fundació com a les joventuts del sindicalisme nacional i de classe dels Països Catalans.

Han estat uns anys en què les hem viscut de tots colors, entre victòries i fracassos, entre avenços i retrocessos, però en els que hem adequat la nostra activitat per ser el màxim d’útils possibles per al conjunt del jovent treballador, mentre vèiem com la situació laboral de totes i tots nosaltres es precaritzava cada vegada més, a còpia de reformes, lleis i noves pràctiques empresarials que han aguditzat una situació ja de per si angoixant i que ha acabat derivant en la crisi actual. Una crisi les causes de la qual no cal cercar-les ni en un mercat laboral falsament rígid ni en un suposat absentisme als centres de treball, sinó en els beneficis d’aquells i aquelles que ara inflen i forcen expedients de regulació i que somiquegen ajudes públiques i majors quotes de flexibilització en pro d’un suposat i eteri “bé general de l’economia”.

De fet, tot allò que hem anat detectant, analitzant i denunciant els darrers 10 anys ha esclatat amb una virulència considerable, per tal de situar-nos en una situació en la que l’endèmica precarietat, el desestructurat i especulatiu model econòmic i el narcotitzant immobilisme de la pau social dificulten l’edificació d’una alternativa més socialment justa, cohesionada i igualitària que aquella a la que hi estem acosumats i acostumades a patir. El pactisme amb regust a renúncia ha convertit el jovent treballador en un camp de proves per determinar fins a quin punt es poden minar els nostres drets i condicions laborals, amb augments de l’atur i la temporalitat només comparables amb les reduccions dels salaris i la salut en el treball. I això ja no és un mal més de la joventut, sinó que l’europeista flexiseguretat ens ho vol implantar de forma vitalícia, no fos cas que la competència asiàtica treballés més i de forma més barata, i mentre tothom sap que és més senzill i barat generalitzar la pobresa que el benestar.

En aquest context, però, des de l’Espai Jove renovem el nostre compromís amb l’organització col·lectiva, la lluita unitària, la reivindicació agosarada, la formació laboral i l’alternativa d’esquerres, per tal de fer veure que la seva lògica no és la nostra lògica i que ara, més que mai, a la nostra crisi endèmica se la vencerà amb més justícia social i més sobirania nacional!

~ per barrageneral a Novembre 9, 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: